Bernard Heesen - Oude Horn

Glasblazerij De Oude Horn

In “De Oude Horn”, een voormalig watergemaal, loeien de ovenvuren waarin Bernard Heesen zijn kunstwerken creëert.

Van oorsprong was de Oude Horn een afwateringssluis om overtollig water uit de Linge af te voeren. In 1787 werd de sluis De Horn onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. De Oude Hollandse Waterlinie kon met een laag water van circa 30 bij 50 centimeter zou het land voor een leger onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken. Met de komst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 1815 werd de functie van de sluis overgenomen door de sluizen bij Fort bij Asperen.

Het voormalig stoomgemaal is gebouwd in 1857 en werd vanaf 1977 in gebruik genomen als ambachtelijke glasblazerij door Willem Heesen.

Bernard Heesen

Bernard Heesen is zonder twijfel de Hollandse Meester in de glaskunst van Nederland. Hij speelt met het imago van glas en zoekt de grenzen van het glasblazen op. Zo zijn zijn kelkglazen bewust niet perfect recht, maar hellen een beetje, alsof ze een glaasje teveel op hebben.

Sinds 1982 is Bernard Heesen werkzaam in de Oude Horn. In eerste instantie assisteert hij zijn vader Willem Heesen in de Glasstudio. Sinds 1995 heeft Bernard de leiding over de glasblazerij de Oude Horn. Hij heeft samen gewerkt met kunstenaars en ontwerpers als Andries Copier, Maria Roosen en Tony Cragg.

Locatie: Acquoyseweg 1, 4151 CB Acquoy

De valkuil van de kunde - Nationaal glasmuseum

Open dag

Elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur is het ‘open dag’ op de Oude Horn.

In verband met het Coronavirus gaan de open dagen tot nader order niet door.

Galerie “de Vlietskant”

In het centrum van Leerdam is Galerie de Vlietskant te vinden. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien met werk gemaakt in de Oude Horn.

Locatie: Vlietskant 6, 4141 CL Leerdam
Openingstijden: Zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend

Foto: Jurian den Besten

Glasblazerij De Oude Horn

Route