Heukelum - Kasteel Merckenburg

Heukelum

Heukelum ligt op een steenworp afstand van Leerdam en is via de Oude Zuiderlingedijk goed te bereiken te voet of met de fiets!

Vanuit Leerdam kom je al snel langs het kasteel van Heukelum, kasteel Merckenburg! Al in 1286 werd dit kasteel gebouwd door de beroemde familie Van Arkel. Het was een echt kasteel met torens, een binnenplaats en zelfs een dubbele gracht. Tegenwoordig is het een woonhuis en helaas niet meer te bezoeken, maar uiteraard kun je door de tralies van het hek heen wel een glimp opvangen van deze nostalgische plaats.

Eenmaal aangekomen in deze vestigingsstad is het mooi om te zien hoe de oude stadsmuur hersteld is. De originele muur stamt al uit 1230 en zou volgens de legende gebouwd zijn na een serie van plunderingen door onder andere de Vikingen!

De lekkerste krakelingen

Het is heerlijk om even rond te wandelen in het oude stadje en de haven, maar daarna is het toch echt tijd voor een Heukelumse Krakeling! Gebakken volgens geheim traditioneel recept door de plaatselijke bakker. Alleen hiervoor zou je al naar Heukelum moeten komen.

Biertjes proeven

Sluit je dag af met een heerlijk biertje bij Brouwerij¬† ‘t Kuipertje aan de Appeldijk. Dit proeflokaal heeft verschillende biertjes om te proeven, maar het is ook mogelijk om in groepsverband een rondleiding te krijgen. Let hierbij op dat na het proeven van de heerlijke biertjes de terugweg naar Leerdam een stuk langer kan lijken.

Voetveer tussen Heukelum en de Lingedijk

Heukelum heeft een voetveer wat vaart tussen de loswal en het dagrecreatieterrein De Galgenwaard in Oosterwijk. Bekijk hier het vaarschema.

Foto header: M.M. Minderhoud

Heukelum

Route