Molen ter Leede Leerdam

Molen Ter Leede

Kom je op zaterdagmiddag een bezoekje brengen aan de molen van Leerdam?

Benieuwd naar de molen? Dit kan op zaterdag tussen 13.00 – 15.30 (of op afspraak), maar alleen als de molen draait! Molenaar Bas de Deugd staat klaar voor je om meer te vertellen over de unieke geschiedenis van de molen Ter Leede.

Al sinds 1640 staat de molen op de kaarten van Leerdam, maar hij draait vandaag de dag nog steeds op volle toeren. De molen staat pal tussen de andere iconen van Leerdam zoals de Lingebrug, de glasfabriek en de binnenstad van Leerdam.

Alles weten over de molen? Ga eens op de koffie bij de molenaar!

Bekijk hier het filmpje met molenaar Bas waarin je meer komt te weten over het vak molenaar. Ontdek waarom Bas voor dit mooie beroep koos en hoe hij in deze molen terecht kwam.

Geschiedenis molen Ter Leede

Molen Ter Leede is een zogenoemde wipmolen. Dit is het oudste type poldermolens in Nederland. Typisch voor deze molens is dat het hele bovenhuis draaibaar is. Ze werden vroeger vrijwel altijd gebruikt als poldermolen, dus om de polder droog te houden. Oorspronkelijk had ook deze molen die taak, maar toen in 1940 de bovenas van de achtermolen brak raakte de molen in verval.

In 1984 verkocht de gemeente Leerdam de molen voor het symbolische bedrag van 1 gulden aan Molenstichting SIMAV. Sinds juni 2017 is de molen weer in gebruik genomen.

Fietsroute langs de molens

Zin in een fietsroute vanuit Leerdam langs een aantal unieke SIMAV molens in de Albasserwaard Vijfheerenlanden? Download dan nu de gratis route of kom de folder ophalen in ons Tourist Information Point.

Openingstijden

zaterdag: 13.00 – 15.30 als de molen draait of op afspraak

Contact

adres: Provinciale weg 2, Leerdam

Foto bovenkant: Michiel Verbeek

Molen Ter Leede

Route