Leerdam-molen-Ter-Leede

Molen Ter Leede

Kom je op zaterdagmiddag een bezoekje brengen aan de molen van Leerdam?

Benieuwd naar de binnenkant van de molen? Dit kan op zaterdag tussen 13.00 – 16.00 (of op afspraak), maar alleen als de molen draait! Molenaar Bas de Deugd staat dan klaar voor je om meer te vertellen over de unieke geschiedenis van de molen Ter Leede.

Als sinds 1832 staat deze molen al op de kaarten van Leerdam, maar hij draait vandaag de dag nog steeds op volle toeren. De molen staat pal tussen de andere iconen van Leerdam zoals de Lingebrug, de glasfabriek en de binnenstad van Leerdam.

De Molenstichting SIMAV is de eigenaar van de molen en zorgt al 60 jaar voor het behoud van de molens in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Om het 60 jarige jubileum te vieren hebben ze samen met molenaar Bas een filmpje gemaakt waarin je meer komt te weten over het vak molenaar en waarom Bas voor dit mooie beroep én hoe hij in deze molen terecht kwam.

Geschiedenis molen Ter Leerde

Molen Ter Leede is een zogenoemde wipmolen. Dit is het oudste type poldermolens in Nederland. Typisch voor deze molens is dat het hele bovenhuis draaibaar is. Ze werden vroeger vrijwel altijd gebruikt als poldermolen, dus om de polder droog te houden. Oorspronkelijk had ook deze molen die taak, maar toen in 1940 de bovenas van de achtermolen brak raakte de molen in verval.

In 1952 kocht de glasfabriek de molen aan monument. De initialen van de toenmalige directeur H.A.P. Pijnacker kun je nog steeds terugvinden op de voorkant van de molen. Om verder verval tegen te gaan kocht in 1982 de gemeente Leerdam de molen van de glasfabriek. In 1984 werd een uniek restauratieproject gestart door een aantal werklozen onder begeleiding van de molenaar en een metselaar. In 1984 werd de molen voor het symbolische bedrag van 1 gulden gekocht door Molenstichting SIMAV. In 2006 onderging de molen wederom een flinke restauratie en op 14 juni 2007 is de feestelijk in gebruik genomen en draait en maalt sindsdien weer.

Fietsroute langs de molens

Zin in een fietsroute vanuit Leerdam langs een aantal unieke SIMAV molens in de Albasserwaard Vijfheerenlanden? Download dan nu de gratis route of kom de folder ophalen in ons Tourist Information Office.

Foto bovenkant: Michiel Verbeek