
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Midden in het landschap duiken ze plots voor je op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Samen met dijken, sluizen, kanalen en bunkers vormen zij een ingenieus systeem dat ons land in oorlogstijd moest beschermen tegen vijandelijke troepen. Het is het grootste verdedigingswerk van Nederland, maar ligt verscholen in het landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd. Ze is er wel, maar je ziet haar (bijna) niet!
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken.
Water als bondgenoot
Nederland is beroemd om haar eeuwenlange strijd tegen het water. Minder bekend is dat water ook een bondgenoot was. Tussen 1815 en 1940 maakte de Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. In tijden van oorlog werd met opzet land onder water gezet. Zo kon de vijand uit het oosten worden tegengehouden. Een laagje water van ongeveer 50 cm was voldoende. Te diep voor soldaten, paarden en voertuigen om doorheen te gaan, en te ondiep voor boten om overheen te varen.