Stadhuis Vianen

Vianen

Voel je Vrij in Vianen.

In Vrijstad Vianen, gelegen in het hart van Nederland, vinden historie, groen en water elkaar. Toen de familie Van Brederode vanaf 1414 de scepter ging zwaaien, brak hier een bloeiperiode aan. In die tijd was het een welvarende stad en tegelijkertijd staat. Vianen was een vrijstad, een vluchtplaats voor ‘vreemdelingen met geld’. Lieden van bedenkelijk allooi konden altijd nog terecht in deze vrijsteden; voor vluchtelingen was er altijd plaats. Er was slechts één voorwaarde en dat was dat zij voldoende geld meenamen. Zo bestaat de uitdrukking ‘Naar Vianen gaan’ nog steeds, wat ‘failliet gaan’ betekent.

Stadhuis

Het stadhuis is rond 1425 gebouwd en in 1473 uitgebreid. Het achterste deel was oorspronkelijk de kapel van het gasthuis. Na de reformatie werd deze kapel toegewezen aan de katholieken, die de Grote Kerk niet meer mochten gebruiken.

Grote kerk

De grote Kerk is gebouwd door het geslacht van Brederode als gebouw voor de eredienst en ter illustratie van de grootsheid van hun macht. In de Grote Kerk aan de Voorstraat bevindt zich de ‘Bredereodekapel’met daarin een, voor Nederland, uniek grafmonument: het graf van Reinoud III van Brederode en zijn vrouw Philippote van der Marc.

Stadswandeling

Bekijk Vianen door de ogen van Hendrik van Brederode. De stad waar de familie Van Brederode in de middeleeuwen met de scepter zwaait. De Brederode-heren brengen de stad veel macht en allure. Ga naar de VVV voor de stadswandeling en geniet van de rijke historie.

Evenementen in Vianen

Ieder jaar worden in Vianen de Paardenmarkt en Sleepbootdagen georganiseerd! Kijk op www.vrijstadvianen.nl voor de actuele data.

Vianen

Route