Tentoonstelling GlasInZicht Nationaal Glasmuseum Leerdam
19 april 2019 - 20 oktober 2019

GlasInZicht – Glas in de architectuur

Ramen, voorzien van decoraties, bijvoorbeeld door etsen of glas-in-loodzetten, zijn sfeerbepalend in een huis. Dit staat centraal bij GlasInZicht.

Elk huis heeft ramen. Ze zijn vanzelfsprekend, maar ook erg bepalend voor het huis. Doordat het licht op een bepaalde manier door het raam valt, ontstaat een specifieke sfeer. Met name in 1850-1930 werd door te zandstralen, etsen en glas in lood een voorstelling aangebracht die de sfeer in een huis bepaalt. Dit ‘alledaagse’ glas in architectuur speelt de hoofdrol in de tentoonstelling die het Nationaal Glasmuseum vanaf 19 april 2019 organiseert. Niet alleen in het museum, maar ook daarbuiten. In diverse plaatsen worden wandelingen georganiseerd langs bijzonder glas in architectuur. De bezoeker heeft ook zelf ook een inbreng in de tentoonstelling door foto’s in te sturen van opvallende ramen. Binnenkort wordt hierover meer bekend gemaakt!

Glas in architectuur

Waar bij het Nationaal Glasmuseum het zwaartepunt van de collectie altijd bij het geblazen glas, afkomstig van de nabijgelegen glasfabriek Leerdam, gelegen heeft. Laat het museum met deze tentoonstelling een andere kant van glas zien. Recente nieuwe aanwinsten van glas-in-loodramen van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes zorgen dat het museum is begonnen een breder glasverhaal te vertellen. GlasInZicht vertelt het grotere verhaal van glas in architectuur.

Naast deze bijzondere stukken worden met name veel ‘alledaagse’ voorbeelden getoond, waarbij tal van technieken de revue passeren. Geëtst glas, gebrandschilderd glas, mousseline glas, ijsbloemenglas en glas in lood, zijn slechts enkele voorbeelden. Als bezoeker zal je veel herkennen en begrijpen van het fabricageproces.

Technieken

Er wordt naar het nu en de toekomst gekeken. De laatste decennia is de interesse voor bewerkte en gedecoreerde ramen en ruiten weer opgebloeid. Er worden nieuwe technieken gebruikt, zoals zeefdrukken, fusen en printen. Wat zijn de mogelijkheden en hoe worden deze toegepast?

Gastconservator van GlasInZicht is Laura Roscam Abbing. Roscam Abbing schreef al verschillende publicaties over woonhuizen uit de periode 1850-1940 en promoveert begin 2019 op de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy. Deze glasfabriek uit Dordrecht was gespecialiseerd in vensterglas, glazen dakpannen en gebogen ruiten.

Locatie: Het Nationaal Glasmuseum
Datum: 19 april t/m 20 oktober 2019

Bijschrift foto: Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985) Glas-in-lood raam, 1930
Rond raam van helder en verschillende tinten glas, deels gebrandschilderd in sepia, gedecoreerd met gestileerde flessen in caleidoscopische compositie.