18 januari 2019 , 14:00

Lezing: Caravaggio

Mirelle Nunes zal spreken over de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) en zijn navolgers in Europa, in het bijzonder de Utrechtse Caravaggisten. Hoe werden de drie schilders Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen tijdens hun reizen naar Rome begin 17 e eeuw beïnvloed door Caravaggio?

Het moet voor hen een ware cultuurschok zijn geweest om na een lange tocht aan te komen in het Rome van 1600-1630 en met eigen ogen te zien dat er geschilderd werd ‘naer het leven’ in plaats van te streven naar een geïdealiseerde natuur, zoals men die kende uit de Italiaanse Renaissance.

Caravaggio’s nieuwe realisme met ongekend drama en een mysterie van licht beroerde hen en de Italiaanse, Franse, Spaanse en Vlaamse kunstenaarsgeneratie. Wat was hiervan de invloed op de themakeuze van hun werken? Mirelle Nunes zal ingaan op deze vragen en inzichtelijk maken welke positie deze groep schilders in Utrecht innam na terugkomst van hun Rome-reis. De bespreking van het hoogtepunt van ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ zal deze middag niet ontbreken: ‘De graflegging van Christus’ (ca. 1602/04) van Caravaggio uit de Vaticaanse musea.

Het Centraal Museum Utrecht presenteert van 15 december 2018 t/m 24 maart 2019 de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’, in samenwerking met de Alte
Pinakothek uit München. Na 24 maart 2019 reist de tentoonstelling door naar München. Als het mogelijk is zal tijdens de lezing 18 januari 2019 een tipje van de sluier worden opgelicht van de tentoonstelling ‘Caravaggio-Bernini, A revolution in Art’, die medio 2018/19 opent. (stava: feb.’18 ‘in voorbereiding’ door het Rijksmuseum Amsterdam).

Als erfgoedspecialist en kunsthistorica geeft Mirelle Nunes naast lezingen bij actuele tentoonstellingen en cursussen algemene kunstgeschiedenis ook rondleidingen in diverse musea (MOA, Slot Zeist) en kunstbeurzen (PAN, TEFAF). Zij is een ervaren en begenadigd spreker.

Deze lezing kan alleen worden gehouden bij voldoende belangstelling. Wij vragen u dan ook vooraf te reserveren. 2 dagen voor aanvang vermelden wij of de lezing wel of niet doorgaat.

Locatie: Stadspodium GO, Dr. C. Voogdplein 90
Datum:
18 januari
Aanvang: 14.00 uur
Entree: €14,- (incl. koffie of thee)
Reserveren: via go-leerdam.nl, reserveren@go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.