Tentoonstelling Art Deco Glas, Nationaal Glasmuseum
1 juni 2018 - 28 oktober 2018

Tentoonstelling Art Deco Glas, belofte voor het moderne

Duik in het leven van Lucienne Bloch en haar tijdgenoten tijdens de tentoonstelling Art Deco Glas, belofte voor het moderne in het Nationaal Glasmuseum.

“Wat zal de uitkomst zijn van dit glasavontuur? Wie zal het zeggen!” Kersvers van de kunstacademie in Parijs gaat de jonge, talentvolle, Amerikaanse Lucienne Bloch in 1929 aan de slag als eerste vrouwelijke kunstenaar in de Glasfabriek Leerdam. Bloch en haar tijdgenoten vormen de rode draad in de tentoonstelling Art Deco Glas, belofte voor het moderne. Ook vormen zij een inspiratiebron voor een drietal hedendaagse ontwerpers die nieuwe objecten ontwierpen in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Art Deco Glas inspireert hedendaagse ontwerpers

Het interbellum: een interessante periode waarin de technologische ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen. Het leven lijkt steeds sneller te gaan en de wereld steeds kleiner te worden. Design en vormgeving worden als middel ingezet om je te uiten en zo ontstaat de kunststroming art deco, die staat voor het moderne leven. Art deco heeft zijn eigen vormtaal, iets waar Karim Adduchi, Studio VANTOT en Christie van der Haak het over eens zijn. Deze kunstenaars ontwierpen, met art deco in het achterhoofd, nieuwe objecten van glas voor deze bijzondere tentoonstelling. Door te werken met hedendaagse ontwerpers zet het Nationaal Glasmuseum de traditie van P.M. Cochius, oud directeur van de Glasfabriek, voort. Onder zijn bewind werd de fabriek in de jaren ’20 en ‘ 30 een vooruitstrevende plek waar kunstenaars de ruimte kregen om nieuwe vormen en technieken te ontdekken.

Tentoonstelling-Art-Deco-Glas,-Nationaal-Glasmuseum

Een modeontwerper, een designer-duo én een beeldend kunstenaar; hoe vertalen zij hun werk naar glas?

Karim Adduchi weet het glas goed te integreren binnen zijn eigen professie en heeft een prachtige zijden jurk met glazen hangers en bijpassende glazen modieuze accessoires ontworpen. Over het werken met glas zegt hij blij te zijn met de ‘beautiful accidents’. Hij liet de voor hem onvoorspelbare werking van glas de uiteindelijke vorm bepalen. In ‘zijn’ kas draait het helemaal om de art deco vrouw. Bekijk hier het interview met Karim Adduchi.

Ook past het glas Christie van der Haak goed. Ze had eerder al ervaring opgedaan met het glasblazen in de blazerij van het Nationaal Glasmuseum, maar ze is er nu helemaal door gegrepen. Fascinerende patronen met opvallende kleurencombinaties en veel diepte kenmerken haar objecten, die wij eerder alleen zagen in het tweedimensionale vlak. Een nieuwe wereld ging voor Christie open met prachtige art deco stijl vazen als resultaat. De samenwerking met de glasblazers wil ze in de toekomst graag vervolgen. Bekijk hier het interview met Christie van der Haak.

Studio VANTOT heeft al meer ervaring met glas, maar het geblazen glas was nieuw voor ze. Voor deze tentoonstelling lieten zij zich inspireren door glas-in-lood en TL- verlichting. De TL is een uitvinding uit de art deco periode en VANTOT trok dit gegeven door naar een toepassing van nu, de LED-verlichting, Dit komt terug in een strak vormgegeven installatie, een hedendaagse vertaling op een wand van glas in lood. Bekijk hier het interview met studio VANTOT.

Art-Deco,-belofte-voor-het-moderne Art-Deco-Nationaal-Glasmuseum

 

Een must-see in Leerdam!

De expositie Art Deco, belofte voor het moderne is nog t/m 28 oktober te zien in het Nationaal Glasmuseum. Vanaf augustus kun je in het museum en de glasblazerij diverse Art Deco workshops volgen! Kijk voor meer informatie op nationaalglasmuseum.nl

Locatie: Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30
Datum: t/m 28 oktober 2018
Openingstijden: di t/m za van 10.00 – 17.00 uur | zo 12.00 – 17.00 uur

Meer informatie

 

Foto header: Erik Rijper | Foto’s artikel: Ben Deiman

Nationaal Glasmuseum - museum

Route