Back to the jungle
11 oktober 2020 - 14 februari 2021

Tentoonstelling: Back to the jungle

Back to the jungle! is een ode aan een wereld zonder stekkers

Voor de tentoonstelling Back to the jungle! heeft ontwerper en uitvinder Eibert Draisma geëxperimenteerd met glas en fysica met als doel het ontwikkelen van een eigentijdse jungle, gevormd door glazen wezens en planten gebaseerd op natuurwetten. Deze junglebewoners kunnen alleen leven en werken dankzij fysische grootheden als zwaartekracht, luchtdruk, beweging en veerkracht.

Draisma vraagt zich af of we niet te afhankelijk zijn geworden van de vaak nogal onpoëtische technologie en wil graag terug naar de oorsprong, en neemt ons mee naar zijn oerwoud. Back to the jungle! is een ode aan een wereld zonder stekkers; een wereld die toch lijkt op de echte natuur. Hiervoor wekt hij junglebewoners tot leven en gaat daarvoor een samenwerking aan met de glasblazers in Marc Burreda en Geir Nustad in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

De junglebewoners uiten zich door middel van geluid, licht en/of beweging en zullen worden gecombineerd met andere materialen. In veel gevallen zullen bezoekers de junglebezoekers zelf tot leven moeten wekken! Er zijn geluidsbeesten, lichtbeesten, planten en andere objecten die in deze jungle vertoeven. Het gaat niet om het nabootsen van een échte jungle, maar om een sprookjesjungle gebaseerd op Draisma’s liefde en passie voor uitvinden, ontwerpen, fysische verschijnselen en het werken met glas: een jungle in de vorm van een Wunderkammer.

Locatie: Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28