1 december 2018 - 6 april 2019

Tentoonstelling, De Hut en zijn arbeiders

Tekeningen, objecten en glas uit vervlogen tijden

Leerdam heeft een rijke historie aan glas. Al sinds de 18e eeuw wordt er glas geproduceerd in de stad. Met deze industrie was er ook een grote groep arbeiders die werkzaam waren in de Glasfabriek van Leerdam, in de volksmond ook wel “De Hut” genoemd. “De Hut en zijn arbeiders” geeft met originele glasmachines, glas uit de jaren ‘30 en de tekeningen van Heijenbrock een mooi beeld van deze tijd op de werkvloer in De Hut.

Met de vondst van 9 pasteltekeningen van Herman Heijenbrock, in de Historische collectie van de gemeente Leerdam, ontstond het idee voor een tentoonstelling over De Hut en zijn arbeiders. Herman Heijenbrock was rond de jaren ‘30 actief als kunstenaar en specialiseerde zich in het tekenen en schilderen van arbeiders in fabrieken. Heijenbrock was een vriend van Copier en zo is hij naar alle waarschijnlijkheid ook in Leerdam terecht gekomen. Het resultaat hiervan zijn de 9 pasteltekeningen die nu zijn gevonden.

Bij de tentoonstelling staan de arbeiders in de Glasfabriek rond de jaren ’30 centraal. Tekeningen, machines en glas uit die tijd geven een prachtig tijdsbeeld van het leven op de werkvloer. Tom van Campenhout nodigt (oud)-werknemers van de Hut vooral uit om te komen kijken en hun verhaal te vertellen.  In de tentoonstelling zijn naast de tekeningen ook oude glasmachines te zien. Deze glasmachines komen uit de glasfabriek van Schiedam en zijn aangekocht door het Nationaal Glasmuseum en de gemeente Leerdam.

Leerdam is als Glasstad nog een van de laatste plaatsen in Nederland waar ambachtelijk met glas gewerkt wordt en waar men het ambacht dagelijks van dichtbij kan aanschouwen.

Locatie: de Kunstplaats, markt 7 Leerdam
Prijs: de toegang is gratis
Datum: t/m 6 april
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.30

de Kunstplaats