Koekdoos van Jacques Boon
28 augustus 2020 - 28 maart 2021

Tentoonstelling: de koekdoos van Jacques Boon

Koekje erbij?

Wie kent hem niet: de koekjesdoos van Jacques Boon.

Het is een van de beroemdste en best verkochte ontwerpen van de Glasfabriek Leerdam en is ontworpen in 1934 door Jacques Boon (1899-1949) . De koekdoos is meer dan 50 jaar in productie geweest: tot ver in de jaren ’80 van de 20ste eeuw! Heel veel Nederlanders kennen deze koekjesdoos uit hun jeugd waaruit zij één koekje aangeboden kregen bij de koffie of thee.

Aan de dekselknop en de kleur is nogal wat gesleuteld in die 50 jaar. In een presentatie in het kader van ‘De kracht van onze Nederlandse collecties’ (ondersteund door Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation) wordt een variatie aan uitvoeringen van deze koekdoos met ontwerptekeningen, rip-offs in aardewerk en versies met huisvlijt deksels getoond.

Hoeveel koekjes kreeg je?

De koekdoos staat ook symbool voor een sociale geschiedenis. In de loop van de tentoonstelling gaan we op zoek naar herinneringen aan die koekjesdoos in de ouderlijke huizen van mensen. Wanneer kwam die doos tevoorschijn, alleen op zon- en feestdagen? Of alleen als er bezoek kwam? Of elke dag na school met een kop thee? Wat voor koekjes zaten er meestal in? Hoe werd het thuis genoemd: een koekjesdoos of koekjestrommel? En de hamvraag ‘hoeveel koekjes kreeg je?’

Locatie: Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30