Bovenkamer
28 oktober 2021 - 28 oktober 2021, 14.30 uur

Theater: Thomas Borggrefe “Bovenkamer”

Theater over dementie en gesprek na de voorstelling.

Een integere theatervoorstelling over de belevingswereld van een man met dementie, met informatie over de werking van de hersenen en de betekenis van muziek.

De hoofdpersoon in Bovenkamer is heer Meyer. Heer Meyer was ooit dirigent, in zijn beleving is hij nog steeds dirigent, ook nu hij Alzheimer heeft. Schrijver en acteur van Bovenkamer, Thomas Borggrefe over zijn keuze voor de thema’s Alzheimer en muziek: “Muziek speelt bij veel mensen met dementie een belangrijke rol in hun belevings- en herinneringswereld. Vaak komen bijvoorbeeld kinderliedjes weer boven. Muziek biedt herkenning, troost, raakt en beweegt hen. Als dirigent had heer Meyer een heel orkest onder controle. Die controle wil hij ook nu behouden. Hij blijft wie hij was. Maar de gevoelsregie neemt het over van de intellectuele regie. Je kunt hiervan toeschouwer blijven en buiten blijven staan, of proberen je te verbinden en door anders te communiceren, meer gevoelsmatig bijvoorbeeld, die andere wereld binnen te komen.”

Na de voorstelling gaat Thomas in gesprek met het publiek waarbij er ruimte is voor vragen en tijd voor verdiepende gesprekken.

Thomas Borggrefe

Thomas Borggrefe is theatermaker en daarnaast parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Sinds 1991 maakte hij vijf theatervoorstellingen over dementie, waaronder Tafel van twee en Helderman. De voorstellingen maken de beleving van dementie invoelbaar. De impliciete boodschap van al zijn voorstellingen is om dementerende mensen gelijkwaardig, liefdevol en met respect te behandelen.

Na Thomas’ voorstellingen gaat hij graag in gesprek met het publiek om vragen te beantwoorden en om meer vragen op te roepen. Thomas spoort zijn publiek aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. Door zijn ontroerende voorbeelden uit de praktijk en humoristische anekdotes is hij als geen ander in staat zijn publiek te laten nadenken over de mens achter de diagnose dementie. Zoals hij het zelf zegt: “Ik probeer mijn publiek bewust te maken van het feit dat het wezen van de mens met dementie hetzelfde blijf. Het gevoel wordt niet dement!”

Let op, bij toegang wordt om een vaccinatiebewijs en/of pcr test gevraagd.

Prijs: € 7,50
Reserveren: klik dan hier.