Meydam 100 jaar

Floris Meydam (1919-2011) zou in december 2019 100 zijn geworden. De geboren en getogen Leerdammer is onlosmakelijk verbonden met de Glasfabriek Leerdam.

Floris Meydam

Floris MeydamAls 16-jarige begon hij als assistent op de ontwerpafdeling onder leiding van Andries Copier. Floris Meydam was één van de leerlingen op de Glasschool in Leerdam.

In 1949 wordt Meydam hoofd van de ontwerpafdeling en volgt daarmee Copier op. Vanaf dat moment brengt hij zijn eigen stijl in. Als ontwerper heeft hij een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de internationale glaskunst in de jaren vijftig.

Meydam Glasroute

Wil je meer te weten komen over het leven en werk van Floris Meydam? Wandel deze winter langs de tijdelijke expositie in Leerdam. In de expositie staan we stil bij het uitgebreide oeuvre van Floris Meydam!

Vanaf de Zuidwal start je de wandeling richting het Nationaal Glasmuseum. Onderweg kom je langs een aantal zuilen waarin diverse hoogtepunten uit zijn carrière belicht worden.

Meydam Glasroute

Meydam Revisited

Royal Leerdam Crystal presenteerde in 2019 de collectie Meydam Revisited met het originele design uit 1961. De vaas van Meydam is een ode aan het oeuvre van Floris Meydam die dit jaar 100 zou zijn geworden. Het ontwerp is onderdeel van ‘Crystal Icons’. Binnen deze collectie worden creaties van beroemde glasontwerpers die in het verleden voor de Leerdamse Kristalfabriek hebben gewerkt opnieuw in productie genomen.

Meydam vaas 1961

De vaas 1961 wordt in een houten mal geblazen van Cristal Supérieur. De vazen worden in diverse opaline kleuren uitgevoerd. De vaas is verkrijgbaar in de winkel van het Nationaal Glasmuseum.