Geniet vanaf de bank van Leerdam Glasstad! 

De komende tijd zitten we voornamelijk thuis. Helaas is het Nationaal Glasmuseum met de Glasblazerij gesloten. En tsjah, hoe kun je jezelf vermaken? Daar hebben we een leuk alternatief voor bedacht! Wij hebben de leukste video’s over glasblazen in Leerdam verzameld zodat je toch nog een beetje van dichtbij kan genieten van het mooie ambacht!

Neem een kijkje in de studio van Bernard Heesen, ga terug in de geschiedenis van de fabriek of binge watch een complete serie over glas!

Blown Away - Netflix

Dat glasblazen vandaag de dag nog steeds helemaal HOT en happening is, zie je terug in de Nexflix serie Blown Away! In deze serie halen 10 meesterglasblazers alles uit de kast om de kampioenstitel te winnen.

Blown Away

Bekijk The Wild Glassblower

Neem een kijkje in de Oude Horn. De werkplaats van de Hollandse Meester van de glaskunst, Bernard Heesen!

Hij laat tijdens het maakproces het toeval bijdragen aan de vorm zijn objecten.

Foto: Jurian den Besten

Bernard Heesen - The Wild Glassblower

Ga mee naar het jaar 1918 in de glasfabriek Leerdam!

In deze documentaire uit 1918 over de glasindustrie in de Glasfabriek Leerdam neemt je mee terug in de tijd. Toen der tijd werden duizenden gloeilampen, straatlantaarns, kommen en kopjes dagelijks allemaal nog met de hand (en op klompen 😉) gemaakt. De documentaire laat verschillende stappen van het productieproces zien zoals; smelten, glasblazen, verwarmen, koelen, decoreren, modelleren, slijpen en glazuren.

Glasindustrie Leerdam

De vrolijke en ritmische film Glas van Bert Haanstra (1958)

‘Glas’ was de eerste Nederlandse film die een Oscar in de wacht sleepte. Bert Haanstra laat in de film de productie van glas in de Glasfabriek Leerdam zien. Van handwerk tot machinale productie, alles op het ritme van de muziek.

Glas - Bert Haanstra

Industriële film Leerdamse glasfabriek

Een industriële film over de Leerdamse glasfabriek. Neem een kijkje hoe het werk er in de glasfabriek aan het begin van de 20e eeuw eruitzag.

Industriële film Leerdamse glasfabriek

Is al het geslepen glas kristal? Je hoort het in dit audiofragment uit 1937!

In dit audiofragment uit 1937 hoor je Dhr. Keizer, bestuurder van een van Nederlandse grootste glasfabrieken in Leerdam n.a.v. zijn bezoek aan de Jaarbeurs Utrecht. Hij geeft een omschrijving van kristal, spreekt over bergkristal, behandeld glas en de verhouding tussen het ‘ouderwetse’ handwerk en het machinaal vervaardigde glas.

Gesprek over glasfabriek Leerdam

Hoe klinkt het maken van glas? Je ziet het in A Strange Symphony!

Wat hebben glasblazen en een muziek instrument bespelen met elkaar gemeen? Beide spelen ze met ritme!

De jonge Duitse kunstenaar Philipp Weber heeft in 2015 een nieuwe variant ontwikkelt op de eeuwenoude blaaspijp. In de afgelopen 2000 jaar zijn er maar weinig veranderingen geweest aan de blaaspijp. Weber bouwde een instrument waarin glasblazen en trompetspelen samenkomen. Aan de traditionele blaaspijp voegde hij kleppen toe waardoor het mogelijk werd de blaaspijp te bespelen en te improviseren!

In de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum improviseert glasblazer Christophe Genard met de nieuwe blaaspijp samen met één van Nederlands beste musici, cellist Ernst Reijseger.

Nog een video van A Strange Symphony zien? Bekijk hier het fragment van VPRO Vrije Geluiden en hoor meer over het ontwerp.

A Strange Symphony

Neem een kijkje in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum!

Zie van het begin tot einde hoe Henk Verweij en Michelle Veldman samen een glasobject maken in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum!

Neem een kijkje in de glasblazerij!

Glasblazer Nienke Sikkema neemt je mee door glasstudio de Oude Horn!

In deze video neemt glasblazer Nienke Sikkema je mee door de glasstudio de Oude Horn.

Bernard Heesen: “Het glas wat ik maak, daar kan je hopelijk, soms, als het afgekoeld is, zien dat het gevloeid heeft. Dat het vloeibaar is geweest”.

Video: The Frozen Fountain
Foto: Jurian den Besten