Koninklijk Leerdam

Leerdam en het Koninklijk huis hebben een bijzondere band. Zo is Koning Willem-Alexander nog steeds Graaf van Leerdam en wordt er tot op de dag van vandaag in Leerdam glas met een koninklijk tintje geblazen.

Graaf van Leerdam

Willem-Alexander is niet alleen ‘Koning der Nederlanden’, een van zijn 44 titels is  ‘Graaf van Leerdam’. Maar hoe komt hij aan deze titel?

Anna van Buren, de eerste echtgenote van Willem van Oranje, was Gravin van Leerdam. Een titel die ze van haar vader had geërfd. Na haar huwelijk met Willem van Oranje mocht hij zich Graaf van Leerdam noemen.

Door dit graafschap had Leerdam een bijzondere positie binnen de republiek. De stad hoefde geen belasting te betalen aan de Staten van Holland en in de stad mochten ook geen soldaten worden gelegerd. Met de inval van de Fransen in 1795 kwam aan deze bijzonder positie van het graafschap een einde.

Wist je dat?

Het Hofje van Mevrouw van Aerden is gesticht op de ruïnes van het kasteel van Leerdam. Tot de bouw van het hofje in 1770 was het land in het bezit van de Oranjes.

Foto: © RVD – Paul Tolenaar

“De onbekende titels van de koning”Blauw Bloed - Onbekende titels van de Koning

Oranjevaasjes

De welbekende oranjevaasjes van Royal Leerdam Crystal zijn allemaal opgedragen aan ons Koningshuis. Het eerste oranjevaasje stamt uit 1927 ter ere van de 18e verjaardag van Prinses Juliana. Zo is er voor bijna elke gebeurtenis in het koningshuis, zoals de geboorte van de prinsessen of de kroning van Willem-Alexander, een oranjevaasje ontworpen!

Oranje kleur

Door het experimenten in de glasfabriek om een mooie rode kleur te ontwikkelen ontstond door een ‘foutje’ oranje glas.  De kleur oranje is lastig om te maken, en dit zorgt nog wel eens voor een kleurverschil.

Productie Oranjevaasje

Benieuwd hoe zo’n vaasje wordt gemaakt? Bekijk het filmpje over het Oranjevaasje welke is ontworpen door Marcel Wanders ter ere van het Koperen Huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Nieuwe Oranjevaasjes in 2021

In 2021 zijn maar liefst twee bijzondere momenten binnen het Koningshuis. Koningin Maxima bereikt op 17 mei de mijlpaal van 50 jaar en op 7 december wordt Kroonprinses Amalia 18 jaar.

Royal Leerdam Crystal geeft dit jaar dan ook twee originele Oranjevaasjes uit. De Oranjevaasjes worden, geheel volgens de traditie, met de mond geblazen in Leerdam door de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. De vaasjes worden ontworpen door kunstenares Ans Markus.

Maar ook glasblazer Marco Lopulalan komt met twee Oranjevaasjes ter ere van de verjaardag van Koningin Maxima en de verjaardag van Kroonprinses Amalia. Bij Royal Leerdam Crystal was Lopulalan jaren verantwoordelijk voor het blazen en mede-ontwerpen van de beroemde Oranjevaasjes. Speciaal voor deze twee gelegenheden heeft Marco Lopulalan samen met glaskunstenaar Anna Carlgren prachtige, Leerdamse Oranjevaasjes ontworpen.

Foto: Frieda Mellema | Uniquole

Koninklijk servies

Ook Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima drinken bij bijzondere gelegenheden uit Leerdams kristal. In 2017 is een nieuw servies aangeschaft om te gebruiken voor een staatsbanket of ander diner op het paleis. Op de glazen staat een monogram van de letters W en A van Willem-Alexander en de M van Máxima.

vlnr: glasservies Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima (foto’s: Maarten Schut-RVD, glasservies Koningin Juliana en Prins Bernard, glasservies Prinses Beatrix en Prins Claus.

Het glasservies van Koningin Juliana en Prins Bernard en Prinses Beatrix en Prins Claus is ook te zien in het open depot van het Nationaal Glasmuseum.

Huwelijksgeschenk voor prinses Elizabeth

In 1947 trouwen prinses Elizabeth en prins Philip. Van de Nederlandse regering krijgt het paar een bijzonder geschenk, namelijk een set glazen, speciaal voor hen ontworpen door Andries Copier, uit Leerdam! Bekijk hieronder het verslag in het bioscoopjournaal uit 1947.