Uitblazen aan de Linge

Ontdek de natuur rondom Leerdam

Heb je zin om er even tussenuit te gaan? Ga eens wandelen in een natuurgebied! Wij hebben de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Leerdam voor je op een rij gezet.

De Linge

De rivier de Linge is in alle seizoenen prachtig. Al kronkelend stroomt de langste rivier van Nederland door het landschap, met gezellige dorpjes en boomgaarden aan weerszijden van de Linge. Beleef de Linge vanaf het water, op de fiets of wandelend door de pittoreske stadjes en dorpen.

Een populaire wandelroute langs de Linge is ‘Parels langs de Linge’. Deze route loopt grotendeels langs de Linge en neemt je mee door een paar pittoreske dorpjes, gelegen aan de Linge.

Wil je het water op, maar heb je zelf geen bootje? Huur een sloep, kano of ga mee met een rondvaart!

Zouweboezem

Ga vogels spotten! De Zouweboezem is een geliefde broedplek voor de purperreiger, maar ook moerasvogels vind je hier volop. Houd je camera paraat!

De Zouweboezem is een boezemgebied dat in de 14e eeuw is gegraven om het overtollige polderwater op te vangen. Uitgestrekte rietvelden werden gebruikt door de rietdekkers die er de rietdaken voor boerenhofstedes van maakte. Wandel de ‘tussen Luistenbuul en Zouweboezem’ route door het grasland, langs wateren, over vlonders door het rietland en geniet bij de verschillende uitzichtpunten.

Wiel van Bassa

Het Wiel van Bassa, ook wel Schoonrewoerdse Wiel genoemd, is het grootste doorbraakwiel van Nederland. Dramatisch was de doorbraak van 1573, toen de dijk instortte op een zwakke plek. Het 8 meter diepe wiel wordt omringd door smalle rietkragen, boomgaarden, hooilanden en boerenerven.

Wandel de kamsalamanderroute langs de Diefdijk en passeer het wiel twee keer.

Recht van ter Leede

Waar vroeger een klein kasteel gevestigd was vind je nu het Recht van ter Leede. Wandelpaden lopen over het terrein en op de voormalige kasteelplaats is een picknickplaats.

Natuur- en Vogelwacht de Schaapskooi

Bezoek het natuurcentrum en ontdek het natuurschoon van deze regio! Het natuurgebied achter de Schaapskooi is vrij toegankelijk en leent zich prima voor een wandeling van ongeveer een uur.

De Grote Wielsloot

Hier wonen de heikikker en rugstreeppad! Natuurgebied de Grote Wielsloot is in 2016 ingericht als ecologische zone ter compensatie van de nieuwe woonwijk, de Broekgraaf.

Door de wielsloot loopt het Libellepad.

Koornwaard

Lekker struinen doe je door de Koornwaard. Ruim 400.000 m3 bagger die vrij kwam bij het bevaarbaar maken van de Linge werd gebruikt om het natuurgebied ecologisch aantrekkelijker te maken. In dit natuurgebied leven verschillende zeldzame vogels, zoals de blauwborst, rietgors, roerdomp en de ijsvogel.

Wandel de Orchidee├źnroute en ga op zoek naar de bloem waar het allemaal om draait: De Orchidee. Ongetwijfeld kom je de wespen- en rietorchidee op verschillende plekken tegen.

Tip voor onderweg: Neem het trekpontje, ook leuk voor kinderen.

De mooiste wandelroutes in de natuur!

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

De mooiste fietsroutes door de natuur

Welke kant je ook op fietst, de natuur rondom Leerdam is overal even mooi.

recht ter leede

Route

De Linge

Route

Zouweboezem

Route

Wiel van Bassa

Route

Natuurcentrum en vogelwacht de Schaapskooi

Route

De grote wielsloot

Route

Koornwaard

Route