Nieuw Oranjevaasje

Nieuw Oranjevaasje ‘75 jaar Vrijheid’ ontworpen door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme

Vanaf 31 augustus 2019 herdenken we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. Ter ere van 75 jaar vrijheid presenteert Royal Leerdam Crystal op 31 augustus 2019 het nieuwe Oranjevaasje, ontworpen door niemand minder dan H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme.

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen van landsbelang. De Oranjevaasjes worden in de eeuwenoude Leerdamse Kristalfabriek door de meesterglasblazers handgevormd en mondgeblazen van ‘Cristal Supérieur’, het meest zuivere kristal van Europa. Ter ere van 75 jaar vrijheid brengt Royal Leerdam Crystal in 2019 en 2020 een serie van twee Oranjevaasjes uit. De ontwerpen zijn gemaakt door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme, dochter van H.K.H. Prinses Irene der Nederlanden. Het Oranjevaasje dat in augustus 2019 wordt uitgegeven is ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Zuid-Nederland. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte Royal Leerdam Crystal plannen voor een nieuw oranjevaasje. Een bijzondere mijlpaal, aangezien dit het eerste Oranjevaasje is dat ontworpen is door een lid van de Koninklijke Familie.

Margarita

Ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme
Grote Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hebben hun naam al aan de traditie van de Oranjevaasjes verbonden. Royal Leerdam Crystal heeft H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme gevraagd het nieuwste Oranjevaasje te ontwerpen. Prinses Margarita (1972) heeft sinds 2014 haar eigen juwelenlijn. Ze ontwerpt juwelen waarin ze de natuur probeert weer te geven. Ook voor het ontwerp van het Oranjevaasje liet zij zich inspireren door de natuur. De beweging in het vaasje is geïnspireerd op een vlucht vogels die vanuit het wateroppervlak opstijgt de lucht in.

Lancering op 31 augustus

Oranjevaasje ‘75 jaar Vrijheid’ wordt in een gelimiteerde oplage van slechts 500 exemplaren uitgebracht. Per persoon is er max. 1 exemplaar te bestellen. Op zaterdag 31 augustus om 10.00 uur is het bijzondere vaasje bestelbaar via de webshop en De Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal. Het Oranjevaasje is leverbaar vanaf 19 september 2019. Het eerste exemplaar zal aan het Koninklijk Huis worden uitgereikt. Tevens zal het Oranjevaasje – samen met alle eerdere Oranjevaasjes vanaf 1927 – van 19 t/m 22 september te zien zijn op Masterly The Hague, een festival in Den Haag waar oude Hollandse Meesters en nieuw ‘Dutch Design’ elkaar ontmoeten.

Oranjevaasje - 75 jaar bevrijding

Onderdeel van een set

Het Oranjevaasje ‘75 jaar Vrijheid’ is onderdeel van een set: het volgende Oranjevaasje wordt gelanceerd rond Bevrijdingsdag op 5 mei 2020. Het is mogelijk om ook dit nog te ontwerpen Oranjevaasje vanaf 31 augustus 10.00 uur alvast te bestellen. De prijs van beide Oranjevaasjes bedraagt € 295,- per stuk. De prijs van de set bedraagt € 550,-. Daarnaast wordt er dit najaar een jubileumvaas uitgebracht: een grotere versie van het ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Een gelimiteerde oplage van slechts 75 exemplaren maakt deze vaas extra exclusief.

Royal Leerdam Crystal

Sinds 1878 worden er bij Royal Leerdam Crystal op ambachtelijke wijze prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd. De reputatie van de glas- en kristalfabriek wordt internationaal gevestigd door beroemde ontwerpers zoals Berlage, Lloyd Wright en Andries Copier. Vandaag de dag werkt Royal Leerdam Crystal samen met moderne kunstenaars en ontwerpers zoals Siem van der Marel, Menno Jonker en Peter Bremers. Ook designobjecten van gastontwerpers als Marcel Wanders, Piet Hein Eek en kunstschilder Ans Markus sieren de collectie. Meesterglasblazers staan garant voor de uitzonderlijke kwaliteit van de objecten die niet voor niets hun weg vinden naar het Koninklijk Huis. De grondstof waarmee wordt gewerkt is het heldere ‘Cristal Supérieur’, Europa’s zuiverste kristalsoort. Meer informatie en de webshop zijn te vinden op www.royalleerdamcrystal.nl.