Ontdek de mooiste plekken tussen de rivieren Lek en Linge
Uitblazen aan de Linge

Ontdek de mooiste plekken tussen de rivieren Lek en Linge

In het midden van het land, net onder Utrecht vind je het gebied tussen de twee rivieren Lek en Linge. Een prachtig stukje authentiek Nederland met polders, uiterwaarden, dijken, molens, boerderijen, steden en dorpen.

Ontdek de glasstad van Nederland, Leerdam!

Aan de Linge ligt de stad Leerdam. Een oud vestingstadje, bekend om het glas. Wandel over de pittoreske oude stadsmuur, de Zuidwal. Hier vind je het Museum Hofje van Mevrouw van Aerden, een van de vele musea in Leerdam. De regentenkamer van dit charmante hofje met haar prachtige binnen- en buitentuin, herbergt een zeer unieke collectie schilderijen van 17e-eeuwse Hollandse Meesters! Struin door de binnenstad langs de winkeltjes en galerieën of leer de stad echt kennen onder leiding van een gids.

Meer informatie

Vrijstad Vianen

Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een prachtige stad, waar historie op elke hoek van de straat aanwezig is. In de oude binnenstad van Vianen zijn nog grote delen van de middeleeuwse verdedigingswerken te zien: de stadsgracht, de stadsmuren en de Lekpoort. De Lekpoort stamt uit de 15e eeuw. In het torentje zat oorspronkelijk een gevangenis. Op de gezellige Voorstraat vind je naast diverse terrasjes ook het bijzondere Stadhuis, wat in 1425 is gebouwd, en het Stedelijk Museum Vianen. Leer meer over de geschiedenis van Vianen in de vaste presentatie of laat je verrassen door de wisselende exposities.

Meer informatie

Kom tot rust in de Zouweboezem

Het natuurgebied de Zouweboezem is een vaak nog onontdekte parel, vol prachtige flora en fauna. In de 14e eeuw werd dit boezemgebied gegraven om het overtollige water op te vangen tussen de polders. Nu is het een oase van rust waarin graslanden, rietvelden en water elkaar afwisselen. In de Zouweboezem zijn prettige vlonderpaden aangelegd en uitkijkpunten, waardoor je gemakkelijk het riet kunt doorkruisen en het gevoel hebt één te worden met de natuur. Houd je camera in de aanslag, want de moerasvelden zijn de thuishaven en broedplaats voor vele vogelsoorten. Van de purperreiger tot aan de snor en van de bruine kiekendief tot aan de porseleinhoen, je kunt ze er allemaal bewonderen.

Meer informatie

Monumentaal Ameide

Ameide behoorde, naar alle waarschijnlijkheid, tot de oudste steden van de graafschap Holland. Dankzij de lange geschiedenis van de stad telt Ameide relatief veel monumenten. Neem bijvoorbeeld het oude stadhuis en de Hervormde Kerk, die waarschijnlijk de enige twee 17e-eeuwse gebouwen zijn die de brandstichting van de Fransen in 1672 hebben overleefd.

Fort Everdingen

Met maar liefst 45 forten, 6 vestigingen en 2 kastelen is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste Rijksmonument van Nederland! Tussen de Lek en Linge kom je verschillende verdedigingswerken tegen zoals sluizen, bunkers en het Fort Everdingen aan de Diefdijk. Dit torenfort uit 1847 zorgde ervoor dat vijandelijke legers niet over de Lekdijk of over de rivier door de waterlinie heen konden breken. Momenteel herbergt het fort een heuse bierbrouwerij van Duits & Lauret, waar je terecht kunt voor een zelf gebrouwen biertje of een lunch.

Foto: Jessica de Korte

Meer informatie

Routes tussen Lek en Linge

Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ontdek het gebied tussen Lek en Linge.

Fietsen tussen Lek en Linge