Wandelroutes

Verken de omgeving van Leerdam te voet! Wandel door de prachtige natuur naar de omliggende dorpen en steden.

Wandelen tussen Luistenbuul en Zouweboezem - 9 km

Wandel tussen Luistenbuul en Zouweboezem. Over de Lekdijk kijk je uit over de prachtige uiterwaarden van de Lek. Dwaal via ruige paden door de open graslanden, plukken bos en intieme kades van Polder Achthoven met tot slot de Zouweboezem.

Bekijk de route

Vestingstedenroute Leerdam, Asperen en Heukelum - 10 km

De Oude Hollandse Waterlinie ontstond in de Gouden Eeuw (1600-1700). Een laag water van bij circa 30 bij 50 centimeter zou het land voor een leger onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken. Deze linie liep van Noord-Brabant tot aan de Zuiderzee bij Muiden. Bij de doorgangen – zoals dijken en wegen – lagen vestingsteden en kleinere verdedigingsposten. Deze vestingsteden werden eind 17e eeuw extra versterkt met grachten en wallen.

Leerdam lag in de Middeleeuwen op een belangrijke en strategische plaats in het machtsgebied van de heren van Arkel, tussen Holland en Gelre in. Wandel deze historische route van Leerdam naar Asperen en Heukelum.

Bekijk de route

Parels langs de Linge - 12 km

Wandelen langs lange rijen appelbomen, de oude en nieuwe Hollandse waterlinie en natuurlijk de rivier de Linge. Met zijn 108 kilometer is de Linge de langste, Nederlandse rivier.

Wandelen langs de Linge is in alle jaargetijden prachtig, maar wandelen door de bloeiende boomgaarden in het voorjaar vergeet je niet snel!

Bekijk de route

Kamsalamanderroute - 11,5 of 6,5 km

De Diefdijk was eeuwenlang het slot op de achterdeur van Holland. Overtollig water en vijandelijke legers moesten hier worden tegenhouden. Sporen hiervan zijn overal te zien langs de huizenhoge dijk. Het decor van deze wandeling bestaat verder uit oude boomgaarden, boerenerven, weilanden en grienden. Ook passeer je twee keer het Schoonrewoerdse Wiel, een diepe plas die achterbleef na een dijkdoorbraak.

Foto: Waldo Goenée

Download de route

Rhenoijschepad - 9 of 14 KM

Ontdek het rivierenlandschap rond de schilderachtige dorpen Rhenoy en Acquoy. Historische gebouwen en elementen van de Hollandse Waterlinie vertellen hier hun verhaal. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Download de route

Waterliniepad (LAW)

Ga je het Waterliniepad wandelen dan weet je één ding zeker, je wandeldagen zijn doordrenkt van historie. De vele forten, bunkers en sluizen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. Het Waterliniepad is een Lange Afstands Wandeling (LAW) van Volendam naar Dordrecht.

Wandel één van de trajecten in de omgeving van Leerdam.

Culemborg – Asperen

Asperen – Fort Vuren

Bekijk de volledige route

Wandelen van Gorinchem naar Leerdam - 24 km

Start je wandeling in Gorinchem en loop over de vestingwallen naar de Dalempoort en de uiterwaarden in. Vanaf de Waaldijk heb je prachtig zicht op het oude slot Loevestein. Wandel via polderwegen en het Lingebos richting Asperen en eindig je wandeltocht aan de Linge in Leerdam.

Bekijk de route

Van Geldermalsen naar Leerdam - 22 km

Startend in Geldermalsen wandel je over de pittoreske appeldijk richting landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Wandel over het landgoed door de boomgaarden en langs de rivier de Linge.

Wandel verder door Beesd, Rhenoy, Acquoy en Asperen. De wandelroute eindigt in Leerdam waar je langs de Linge op een van de terrasjes kunt uitblazen.

Bekijk de route