Waterliniepad (LAW)

Ga je het Waterliniepad wandelen dan weet je één ding zeker, je wandeldagen zijn doordrenkt van historie!

Het waterliniepad is een langeafstandswandeling van 350 kilometer. Je start je wandeling in Volendam en wandelt door de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie met gastvrij onthaal op de forten, in de vestingen en op de kastelen.

 

wandelaars Oude Horn

Rondom de Lek komt de Nieuwe Hollandse Waterlinie echt tot zijn recht. Op korte afstand zijn er tal van forten, sluizen, groepsschuilplaatsen en inundatiekanaaltjes te vinden. Fort Everdingen is de stoere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. De wandeling over het waterliniepad gaat verder langs de Diefdijk richting Asperen. De Oude Horn is een voormalig poldergemaal, maar is tegenwoordig in gebruik als studio voor glaskunstenaar Bernard Heesen. Fort bij Asperen is aangelegd tussen 1845 – 1850 om de Linge en de inundatiesluizen te kunnen afsluiten. De koepel van het fort, die ervoor zorgt dat het regenwater wordt tegengehouden, bestaat volledig uit glazen leien die ontwikkeld zijn in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

Geen tijd om het waterliniepad in één keer te wandelen? Wandel dan één van de volgende etappes in de omgeving van Leerdam.

Culemborg – Asperen 19,3 km

Asperen – Fort Vuren 14 km

Waterliniepad

Het waterliniepad is gemarkeerd met de markering voor doorgaande wandelpaden. Een witte en een rode streep onder elkaar. Kijk voor meer informatie over het waterliniepad op de website van wandelnet of koop het routeboekje bij ons in het TIP.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ontdek de forten rondom Leerdam

Verken de omgeving van Leerdam te voet!

Wandel door de prachtige natuur naar de omliggende dorpen en steden.

Bekijk meer wandelroutes